Bil och cykel istället för tåg och buss

Miljöfrågan är idag ett hett ämne i vårt samhälle. Vi måste förstås värna om vår miljö, men det kan vara svårt att veta hur du borde gå tillväga för att minimera din inverkan på miljön.

Att åka kommunalt med tåg eller buss är förstås ett riktigt bra sätt att reducera de utsläpp som du själv bidrar med, men det är inte det enda alternativet. Bil och cykel kan faktiskt vara en minst lika bra transportkombination som tåg och buss. Det här är vad du behöver veta.

Bilar är idag mer miljövänliga

Moderna bilar är mer miljövänliga än någonsin förr. Detta gäller såväl bensin- och dieseldrivna fordon som elbilar, men allra bäst för miljön är förstås elbilen.

I Sverige är över 80% av elektriciteten genererad av förnyelsebara källor. Driften av din elbil har därför nästan ingen påverkan på miljön alls! Det innebär att du inte behöver känna samma oro när du använder dig av en modern elbil, åtminstone inte hemma i Sverige.

Hoppa på cykeln för kortare sträckor

En elbil innebär mycket lägre inverkan på miljön, men inverkan är inte helt obefintlig. För kortare sträckor blir det alltså bäst om du istället hoppar på cykeln. Det är bra för både miljön och din egen hälsa! I Sverige finns cykelställ för bostadsrättsföreningar och offentliga miljöer i princip överallt, varför en cykel är ett utmärkt fordon att använda även om du inte har plats för cykeln i ditt eget hem.

Kombinationen av bil och cykel är mycket bekvämare än att åka kommunalt, men kan tillsammans ha en minimal effekt på miljön!

Summering

Att åka kommunalt är bra för miljön och plånboken, men kan å andra sidan vara rätt frustrerande. Om din pendel inte är längre än en halvtimme kan det istället vara bättre att använda dig av en cykel i kombination med en modern bil. Dessa två fordon kan lösa alla dina transportproblem, utan att påverka miljön!