Formel 1

Formel 1 är enligt många den högsta formen av motorsport och ett måste att följa för alla bilfantaster. Här tävlar världens bästa förare om att bli världsmästare på asfalterade banor runt om i världen. För nuvarande är det över 20 tävlingar varje år och flera gånger back-to-back, alltså helger efter varandra. Det är inte bara förarna som tävlar mot varandra utan även tillverkarna kämpar om att vinna konstruktörs-VM. Detta är minst lika prestigefyllt och spännande att följa.

För många svenskar är Formel 1 synonymt med vår egen Ronnie Petersson som var en riktigt framstående förare under 70-talet. Tillsammans med legender som Nicki Lauda och Emerson Fittipaldi tävlade han om en åtråvärd mästerskapstitel. Tyvärr blev det aldrig något guld för Ronnie utan han slutade på en andraplats två gånger under sin karriär. Tyvärr fick sagan ett tråkigt slut när Ronnie omkom efter en olycka under Italiens GP i Monza.

Sverige har även som land anordnat Grand Prix tävlingar, främst på banan i Anderstorp nere i Småland. Här anordnades tävlingar på högsta nivån under 6 säsonger från 1973-1978 när Ronnie var verksam. Dock fick han aldrig vinna på hemmaplan innan de lade ner tävlingen.

Under de senaste åren har Formel 1 mest handlat om Mercedes och dess totala dominans både på konstruktörssidan och på förarsidan. Deras förare, britten Lewis Hamilton vann nyligen sitt 6:e mästerskap och är nu bara en titel från att tangera Michael Schumacher. Dess främste konkurrenter har varit Ferrari och Red Bull med framstående förare som Sebastian Vettel och nya stjärnskottet Max Verstappen. Frågan är om det kommer att fortsätta vara så även efter 2021 då ett helt nytt regelverk ska införas.