Formel E

Formel E är ett nytt stjärnskott på Motorhimmel och i skrivande stund, 2019 ska de strax påbörja sin sjätte säsong. De kör på asfalterade banor, precis som Formel 1 men här är det bara stadsbanor som gäller. E står för elbilar vilket ligger helt rätt i tiden med tanke på klimatet. Till skillnad från Formel 1 kör bilarna här med i stort sätt samma utrustning vilket ger jämna och nervkittlande race.

En tävlingshelg är fördelad över endast en dag (lördag) och det börjar med att alla förarna får köra 2 stycken träningspass. Detta följs av kvalet där syftet är att bestämma startpositioner för det slutliga loppet. Bästa tiden i kvalet får pole position och startar alltså längst fram. Till sist börjar loppet vilket körs under cirka 1 timme. Det är obligatoriskt att göra minst 1 depåstopp under racet.

Formel E växer i popularitet mycket tack vare de färgstarka och talangfulla förare som söker sig dit. Många kommer från en bakgrund i Formel 1 eller Formel 2. I nästa säsong (19/20) kommer vi till exempel få se tidigare Formel 1 föraren Stoffel Vandoorne köra tillsammans med Formel 2 vinnaren Nyck De Vries för Mercedes.