Renault och Peugeot

Frankrike har lanserat flera bilmärken där några av de kändaste är Renault och Bugatti. Franska bilar är oftast prisvärda och lätta att köra. Här tar vi en lite närmare titt på de franska giganterna.

Renault har ett finger med i spelet lite överallt. Inte nog med att de har sitt egna Formel 1 team , de tillverkar även motorer åt några av de andra stallen. Förutom sina välkända personbilar har de även tillverkat traktorer och bussar. Dessutom har de ett tätt samarbete med Nissan Motors från Japan.

Renault har en lång historia bakom sig och bildades redan 1899. Då gick man under namnet Renault Frères vilket betyder Renault bröderna. Redan på den tiden hade de 60 anställa och ökade snabbt produktionen. Renault var även aktiva under första världskriget där de bland annat byggde stridsvagnar. Under andra världskriget blev fabrikerna bombade eftersom de tillverkade bilar åt Tyskland. Idag är märket främst förknippat med personbilar och välkända modeller som Megane och Clio.

En tillverkare som vi inte nämnde i inledningen men som också kommer från Frankrike är Peugeot. De ingår i koncernen PSA Peugeot Citroën och är mest kända för sina personbilar. Dock gör de även skotrar och cyklar. Efter Volkswagen är de idag en av Europas största biltillverkare. Huvudkontoret ligger i Paris men de har även tillverkning i bland annat Argentina och Nigeria. Peugeot grundades precis som Renault på 1800-talet närmare bestämt, 1810. Då var det inte fokus på bilar utan på sågblad och annat användbart. Cyklar var första steget till den enorma industri vi kan bevittna idag. Några modeller som finns att köpa idag är Peugeot 807 och Peugeot 308.