Nascar

Nascar är en av USA:s största tävlingar inom motorsport, eller egentligen flera tävlingar. NASCAR är nämligen en organisation som driver serier som Monster Energy Nascar Cup Series och Nascar Xfinity Series. Det grundades redan 1948 och har sitt säte i Daytona Beach, Florida. Det handlar om så kallade stock-car bilar vilket är ett annat ord för trimmade racerbilar.

Nascar har kommit en lång väg sedan sin första tävling 1948. Idag är det en miljardindustri och följs inte bara i USA utan av fans från hela världen. Mycket av pengarna kommer från olika prylar med samlarvärde, ofta kopplade till ikoniska förare inom sporten. Även souvenirer omsätter en hel del pengar. Faktum är att det är bara Formel 1 som slår Nascar i marknadsvärde, vilket säger allt om sportens storhet.

Det har under åren varit skralt med svenskar i denna åtråvärda serie, och Mattias Ekström är kanske den mest kända. Idag tävlar han främst i DTM och Rally men körde alltså NASCAR under säsongen 2010. Han startade i två av tävlingarna och placerade sig på en 21:a och en 31:a plats.