Saker du som bilägare bör känna till

En bil ger en sorts trygghet som är ett måste för flera av oss. Dock kommer det ett stort ansvar med bilägandet. Oavsett om det är din första bil eller om du ägt en under ett antal år finns det ett antal saker du bör känna till.

Det är viktigt att du börjar planera redan innan du köper en bil. Tänk efter noga på om det är något som du har råd med. Det kommer nämligen kosta en del varje månad, både för försäkringar och bensin. Det allra första du rekommenderas göra är alltså att ta en titt på hur din ekonomi ser ut. Om det ser bra ut och du är säker på att du har råd med en bil gäller det att hitta den rätta för dig.

När du väl äger en bil finns det dock ett antal saker att tänka på.

Besiktningen

En sak du bör komma ihåg när du äger bil är besiktningen. Vid köp av en fabriksny bil bör du ta den till bilbesiktning efter tre år. Två år efter första besiktning ska nästa besiktning ske och sedan en gång varje år. Köper du däremot en begagnad bil bör den besiktas en gång varje år. Detta är dock någonting du kommer få mer information om hemskickat. Enda gången du kan behöva kontakta företag och boka en besiktning själv är ifall du vill dubbelkolla att bilen fungerar som den ska, eller ska sälja den vidare.

Bilförsäkring

En av de viktigaste sakerna, som du gärna ska kolla upp innan du köper en bil, är försäkringen. Du måste ha minst en trafikförsäkring, annars är det inte tillåtet att använda ditt fordon ute i trafiken. En helförsäkring eller halvförsäkring kan också vara bra att ha, men det beror på vilken bil du har samt hur och var du använder den. Ta god tid på dig när du ska välja bilförsäkring för att bli säker på att du väljer den rätta för dig.

Underhåll

Underhållning av bilen är en annan viktig sak du som bilägare måste känna till. Detta kommer hjälpa bilen att hålla längre. Du bör ta in den på service regelbundet, dock finns det ett antal mindre saker du själv kan göra. I alla fall om du har kunskapen. Ta därför en noga titt på din bil då och då. Ju tidigare du upptäcker problem desto bättre är det.

Betala skatt

Det sista du inte får glömma bort är skatten som måste betalas. Fordonsskatten är en kostnad du betalar en gång om året, denna kan dock variera en del från år till år. Du kan även behöva betala trängselskatt beroende på var du använder din bil.