Att lära sig köra bil

Ett eget körkort och en egen bil ger en oerhörd frihet. Men för att man ska få sitt körkort krävs det att man visar upp att man kan visa upp vissa praktiska och teoretiska kunskaper, men hur får man dem?

Övningsköra privat

Ett sätt att inhämta kunskaper på är genom att övningsköra i en privat bil tillsammans med en handledare man känner. Det kan vara ett syskon eller en förälder som uppfyller kraven som ställs på handledaren. För att man ska få övningsköra privat måste både handledaren och den som ska övningsköra gå en handledarkurs där man får veta mer om hur övningskörningen ska gå till. Handledarkursen tar ungefär tre timmar och den är teoretiskt lagd. Om man övningskör privat får man också läsa teorin på egen hand.

Gå på körskola

Om man inte vill eller kan övningsköra privat går det också att lära sig köra bil på en körskola eller trafikskola. Där kör man med en utbildad trafiklärare i bilar som har så kallat dubbelkommando. Det betyder att trafikläraren kan gasa, bromsa och koppla om det skulle behövas. På körskolan kan man också ta teorilektioner och läsa tillsammans med andra. Körskolan anordnar också kurser som riskettan samt körning på halkbana.

Proven

När man läst teorin och känner sig säker på den, och när man kan hantera bilen på ett säkert sätt kan det vara dags att gå igenom proven för att få sitt körkort. Proven är ett teoretiskt prov och en uppkörning. Teoriprovet ska vara godkänt för att man ska få gå vidare med en uppkörning. Efter ett godkänt teoriprov måste uppkörningen klaras inom fyra månader, annars måste teoriprovet göras om. När både teoriprovet och uppkörningen är godkänd får man sitt körkort på posten efter någon vecka.