Olika typer av däck

De flesta med bil och körkort känner till att de måste byta däck inför vintern och igen inför sommaren. Ett tips när du måste köpa däck är att under vintern är det lättare att hitta billiga sommardäck och under sommaren kan du många gånger hitta billigare vinterdäck. Genom att passa på att köpa däcken när det är som billigast kan du spara några kronor. Den största skillnaden mellan de olika däcken är mönstret, vinterdäck har djupare mönster som ger de bättre grepp.

Sommardäck

Sommardäck är helt enkelt de däck du ska använda när det inte är vinterväglag. Ibland är det dock inte alltid lätt att komma ihåg när det är dags att byta däck och vilka däck du då ska använda eftersom det finns mycket prylar kopplat till bilen. Man brukar säga att början av april är en bra tid att byta däcken på bilen till sommardäck. Men det kan även bero lite på var du bor i landet och hur vägarna ser ut. Skulle det fortfarande finnas snö och is kan det vara bra att låta vinterdäcken sitta kvar lite längre.

Vinterdäck

När det kommer till vinterdäck finns det två varianter, dubbdäck och friktionsdäck. Ett tips på hur du kan identifiera vinterdäck är att de brukar vara märka med “MS” vilket står för “Mud and Snow”. Skillnaden mellan de två varianterna är rätt uppenbar, dubbdäck har dubbar som gör att däcken har ett bättre grepp på både snö och isigt underlag. Friktionsdäck har inte lika bra grepp på is, men ett relativt bra grepp på snö. De sliter dessutom inte lika mycket på vägarna som dubbdäck gör.

Mellan den 16:e april och 30:e september är det förbjudet att dubbdäck så länge det inte förväntas eller är vinterväglag. Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att ha vinterdäck vid vinterväglag.