Mustang

Mustang är en bilmodell som tillverkas av amerikanska bilmärket Ford. Den första modellen kom ut 1964 och än idag görs det nya varianter. Mustang är precis som många amerikanska bilmärken populära på motorträffar runt om i landet. Det är ett ypperligt tillfället för dig som är intresserad av amerikanare att se lite historiska bilar. Den första varianten var en cabriolet i vitt och svart invändigt. Den kom från fabriken i Michigan och blev snabbt en inspirationskälla, även för Fords konkurrenter.

Man säger att Mustang började tillverkas under 1964 men rent tekniskt är den första modellen faktiskt en 65:a. Bilen utmärkte sig genom att vara väldigt ungdomlig och en häftig sportbil. Den var dessutom ganska prisvärd i förhållande till sina konkurrenter. Succén lät inte vänta på sig och det är inte bara en av Fords mest framgångsrika modeller utan bilhistoriens. Två år efter lanseringen ägde över 2 miljoner människor en sådan bil. De flesta såldes i USA men det fanns även ägare i resten av världen.

1971 gjorde man stora förändringar främst i karossen och bilen blev inte bara tyngre utan större överlag. Motorhuven var rekordlång och gasade du upp tillräckligt snabbt kunde du hamna i en situation där du inte såg vägen framför dig. Marknaden var något skeptisk till denna modell, den var helt enkelt för stor. Ford tog till sig av kritiken och redan 1972 började dessa modeller att fasas ut .

1974 tog tillverkningen en vändning och man lanserade en andra generation Mustang, vilket kallades Mustang II. Den var mindre i storleken och påminde mer om en vanlig personbil. Detta gjorde att den nådde en bredare målgrupp och sålde riktigt bra. Oljekrisen påverkade dock tillverkningen negativt eftersom det inte längre gick att få en Mustang med en V8-motor. En reducerad version släpptes 1975 men den kom inte upp i samma standard som tidigare.

2010 gjordes en ändring på Mustangen som då fick ändrade linjer. Designen blev mjukare, bilen fick en helt ny inredning och bilen andades kvalitet. 2011 gjorde man också en förändring då man bytte ut den dåvarande motorn till en 5.0L V8:an, något som många såg som väldigt positivt. Ford Mustang tillverkas och säljs än idag och är utan tvekan en riktig klassiker i bilvärlden.