Audi och Mercedes

Tyskland har länge varit ett ledande land inom bilindustrin och tyska märken är oftast synonyma med lyx, komfort och kvalitet. Här tar vi en lite närmare titt på två av deras mest kända märken, Audi och Mercedes.

Audi ägs sedan lång tid tillbaka av Wolksvagen med huvudkontor i Ingolstadt i södra Tyskland. Bilmärket är enkelt att känna igen och kännetecknas av de karakteristiska fyra ringarna. Audi har inte alltid varit ett märke som förknippats med lyx, snarare tvärtom. Ända fram till 80-talet ansågs deras bilmodeller väldigt ordinära, vilket då skulle komma att ändras. Nu började man istället tävla med Mercedes och BMW. Modellen Audi Quattro sägs ha en stor del i detta tack vare sina enorma framgångar i rally. Efter detta har Audi släppt flera lyxmodeller och på allvar etablerat sig som ett premiummärke, både i hemlandet och resten av världen.

Vilka är då några av de kändaste modellerna som dessutom fortfarande finns på marknaden? Tittar vi på lyxbilarna finns Audi A8, A7 och A6. Det som skiljer till exempel A8:an från andra märken är att karossen är gjort i aluminium plus att den har en permanent fyrhjulsdrift. Det är dessutom en riktigt sportig modell för dem som gillar det.

Mercedes ligger inte på latsidan utan tillverkar både personbilar, lastbilar, bussar och skåpbilar, för att nämna några. Dessutom är de väldigt aktiva på tävlingsfronten och har team både i Formel 1 och Formel E, två motorsporter du kan läsa mer om här på sajten. Idag har Mercedes sitt huvudkontor i Stuttgart, vilket också ligger i södra Tyskland. Precis som stora delar av landet var Mercedes tvungna att återuppbygga sin verksamhet efter andra världskriget. Detta ledde till att de exprimenterade med många modeller, varav flera som aldrig lanserades.

Mercedes har valt att dela in sina bilar i olika klasser varav A-klassen är den minsta och även billigaste. C-klass är sedan märkets mellanbil och den finns i flera olika utföranden, bland annat sport eller kombimodell. S-klassen är inte bara den största modellen, det är även flaggskeppet för företaget. Bara det faktum att den modell som tillverkades från 91-98 kallades legenden av många talar för vilken kvalitet företaget producerar. Den senaste modellen inom kategorin heter W222 och har all komfort du kan önska dig.