Volvo och Saab

Sverige är kanske inte en av de största länderna inom bilindustri men vi har ändå tagit fram ett par framgångsrika märken. Man uppskattar att det idag finns omkring 5 miljoner bilar på vägarna i Sverige, dock är det en salig blandning av både utländska och svenska märken. De största reklampelarna för svensk bilindustri är utan tvekan Volvo och Saab, även om det numera inte sker någon biltillverkning i Sverige. Är du en riktig bilfantast kanske du även känner till märken som Hult Healey och Sandcat.

Saab grundades redan 1937 och var länge synonymt med staden Trollhättan där all tillverkning ägde rum. Från början tillverkades faktiskt flygplan men Saab valde efter en tid att byta inriktning till bilar. Personbilarna började tillverkas från och med 1947. De upplevde sina upp och motgångar precis som många andra företag tills slutet av 80-talet då de var tvungna att sälja en stor del av verksamheteten till General Motors. De skulle efter en tid även ta över hela verksamheten. Dock hade även GM svårt att få verksamheten på fötter och trots att ett flertal nya modeller lanserades pekade kurvan nedåt. General Motors valde då att sätta Saab till försäljning vilket blev mycket uppmärksammat i Sverige. Staten var erbjudna att köpa upp företaget men valde till mångas besvikelse att tacka nej. Även Koenigsegg som också är svensk biltillverkare var intresserade men hade inte kapitalet för att ett en affär skulle gå i hamn. Det slutade med att Saab fick nya kinesiska ägare vilket också betydde att en stor del av svensk bilhistoria gick i graven.

Få argumenterar nog emot att det främst är Volvo som har satt Sverige på kartan gällande bilindustri. Deras familjevänliga och stabila bilar älskas både av svenskarna själva och resten av världen. Det skadar ju inte heller att man gjort reklam tillsammans med världsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Avicii. Volvo tillverkar idag allt från lastbilar och bussar till andra anläggningsmaskiner, men är nog mest kända för sina personbilar. Även om de har ett kontor i Torslanda utanför Göteborg äger ett kinesiskt företag den biten som handlar om Volvo personbilar precis som för Saab. Några kända Volvomodeller inkluderar S40, V70 och V60. V:et står förövrigt för att det är en kombibil, därför är det inte så konstigt att denna rymliga bil älskas av barnfamiljer. Idag satsar Volvo precis som många andra tillverkare på att ta fram miljövänliga bilar som inte gör lika stor skada på klimatet. De har dessutom ett mål om att ta fram en självstyrande bil inom de närmaste åren och det ska onekligen bli spännande och se om de lyckas. Är du nyfiken på att veta mer om Volvo rekommenderas ett besök på museet som ligger på Hisingen i Göteborg.