Bentley

Det finns få tillverkare som stavas elegans så som britterna och då framförallt Bentley. Märket grundades 1919 efter första världskriget där dess skapare Walter Owen Bentley gjort sig ett namn genom att tillverka flygmotorer. De gjorde sig först ett namn under den prestigefyllda tävlingen Le Mans som körs i Frankrike. Rolls-Royce köpte upp Bentley 1931 och sedan 1998 ägs de av Volkswagen.

Samma år som Bentley grundades visades den första modellen på London Motor Show. Dock skulle det dröja ända till 1921 innan de faktiskt levererades. De var först i världen med att designa en bil med 4 ventiler per cylinder, vilket då var väldigt avancerat.1924 tog bilen första segern i 24-timmarsloppet i Le Mans, ett kvitto på att det var en riktigt bra modell.

Trots de enorma framgångarna i Le Mans med segrar från 1927-1930 gick det inte ihop ekonomiskt. När Wall Street crashade var de tvungna att sälja, till ett anonymt bolag vilket skulle visa sig vara Rolls-Royce, deras främsta konkurrent. Bentley blev sedan den lite sportigare modellen hos Rolls-Royce som höll märket vid liv. Idag går de under namnet Bentley Motors Limited och ägs av Volkswagen.