Chevrolet

Chevrolet må vara ett amerikanskt bilmärke men det är faktiskt uppkallat efter sin schweiziske grundare, racerföraren med samma namn. Sedan starten 1911 har de en rad klassiska modeller bakom sig, och bli inte förvånad om du ser en rad av dem om du besöker en bilträff. Företaget har sedan 1918 ingått i General Motors med huvudkontor i Detroit.

Avsikten med den första Chevrolet var att man skulle konkurrera med Ford som då var stora på marknaden. Bara ett år senare släppte de ytterligare en modell kallad Classic Six vilken hade plats för fem människor. Under 1925 lanserades den modell som starkt bidrog till att T-forden försvann från marknaden, vilket hade varit målet från början. Detta eftersom den både var billigare och dessutom snabbare att köra. Är du en stor bilfantast kanske du redan känner till Blue Beauty som den kallades av många.

Detta är förmodligen Chevrolets mest kända modell och faktum är att den görs än idag. Tillverkningen började 1953 i Michigan men har idag flyttats till Kentucky. Iden till modellen uppkom efter andra världskriget då många amerikanska soldater rest hem med europeiska sportbilar. Det inspirerade Harley Earl och Ed Cole till att tillverka sin egna amerikanska version. Idag har Corvette släppts i 7 olika generationer som alla benämns med C + numret på den generation bilen tillhör.

Corvette var från början ingen solskenshistoria utan den första modellen drogs med många problem och fel. Bara två år in i tillverkningen började det talas om nedläggning då andra bilmodeller helt enkelt var mycket bättre. Räddningen stavades Zora Arkus-Duntov som var en belgisk ingenjör. Han monterade in en ny motor, V8:an och denna version av bilen började säljas 1955. Det kom ytterligare modeller av den första generationen men då gjordes uppdateringar främst på karossen. 1962 gjordes den sista versionen av C1 vilken hade en större motor med högre kapacitet.

Den nya generationen Corvette gick under namnet Sting Ray och hade en helt ny form. En modell hade en delad bakruta vilket slopades efter endast ett år. Idag är denna modell en av de mest efterfrågade. Det var också under denna generation som Corvette blev en komplett sportbil som kunde utmana i olika racingsammanhang. En annan eftertraktad modell bland bilfantaster är modellen från 1967. I 20 av dessa sitter en speciell motor kallad L88.

Den nyaste modellen som har lanserats av Corvette heter C7 och släpptes mellan 2013/2014. Här satte man in en helt nyutvecklad motor som heter LT1 V8. Växellådan har hela 7 växlar och bilen bjuder på en enorm körglädje. Vill du få tag i en egen skulle vi rekommendera att du börjar kika på sajter med begagnade bilar.