Billån – Så får du råd med drömbilen

Drömmer du om att köpa en riktigt snygg bil? Kanske är du ute efter en praktisk bil där hela familjen får bra med utrymme eller är det kanske ett sportigt vrålåk som du vill satsa på? Oavsett vilken typ av bil det är som du är ute efter är kostnaden oftast stor. Det är sällan man har pengarna väntandes på bankkontot och då kan man behöva fundera på andra typer av finansieringsalternativ. Ett sätt kan vara att ansöka om ett billån. Här kan du läsa mer om vad det innebär och hur det går till!

Billån eller privatlån?

När du vill köpa ny bil med hjälp av ett lån bör du fundera på om billån eller privatlån passar dig bäst. Om du har pengar till kontantinsatsen, vilket utgör 20 % av bilens totala kostnad, är ett billån att rekommendera. Då använder du dig av bilen som säkerhet. Har du inte pengar till kontantinsatsen så kan du istället använda dig av ett privatlån.

Jämför innan du väljer

Innan du tar ett lån är det mycket viktigt att du ser till att jämföra. Välj inte det första bästa lån som du blir erbjuden, utan se till att ha lite is i magen. Titta på de olika låneförmedlare som finns och hör dig också för med vad din egna bank kan erbjuda dig. Är du medlem i ett fackförbund kan du oftast få förmånliga medlemslån.

Tänk på värdeminskningen

Du har i många fall själv möjlighet att välja hur lång återbetalningstid som du vill ha på ditt billån, men här finns det en sak som du måste ta extra mycket hänsyn till. Du måste bland annat tänka på att din bil kommer att minska i värde med åren. Det kan resultera i att du får en restskuld som inte är speciellt kul. Det betyder att du kommer fortsätta att betala av ett lån, även fast du redan har sålt iväg eller behövt skrota bilen för att den har gått sönder.

Fast eller rörlig

När det kommer till billån så är det vanligast med en rörlig ränta. Det betyder att räntan kan gå upp likaväl som den också kan gå ner. Med en rörlig ränta så blir ditt lån mer flexibelt och du har möjlighet att betala av det direkt om du skulle önska, och då även slippa betala någon ränteskillnadsersättning. Väljer du en fast ränta kan du vara trygg med att betala lika stort belopp varje månad, men å andra sidan kan du då inte heller ta del av de fördelar som finns med det mer flexibla alternativet.

Helförsäkring

Om du väljer ett billån så kan det vara så att banken kräver att din bil ska vara helförsäkrad. Orsaken till detta är för att du har bilen som säkerhet för lånet.