Köpa en veteranbil

För många bilägare är det en dröm att äga en veteranbil. Men det är inte lika lätt som att köpa en sprillans ny modell. För det första måste du tänka på att det är en gammal modell du köper, alltså finns det mycket som skulle kunna gå sönder eller vara i dåligt skick. Du kan välja om du vill köpa en bil här i Sverige eller hämta en från USA. Vi kommer främst att fokusera på vad som gäller här i hemlandet.

Som alltid när du ska köpa en bil bör du åka och titta på den för inspektion. Rost kan göra stor skada på en bil, speciellt på ställen där det inte syns, som underrede. Ett annat tips som många inte känner till är att du kan ta med dig en magnet. Om den inte skulle dra sig mot karossen innebär det att någon har lagat den på fel sätt, Det skulle vid en vidareförsäljning betyda att värdet sjunker. Se till att magneten aldrig träffar lacken då det kan bli repor. ‘

Du bör alltid provköra bilen för att se att växellådan fungerar som den ska. Att behöva byta växellåda eller koppling kan bli en dyr historia. Vi rekommenderar inte att du köper automatväxlade veteranbilar eftersom det kan vara svårt att få ta på reservdelar.

När många tänker på veteranbilar tänker de nog direkt på amerikanska märken som Mustang och Corvette. Men det går även att köpa svenska veteranbilar. Den stora fördelen med detta är att det är betydligt enklare att hitta reservdelar. Satsa på en gammal Saab eller Volvo Amazon. till exempel. Ytterligare ett tips är att satsa på en modell som ännu inte räknas som veteranbil, ge det några år så kommer du kunna sälja den för ett betydligt högre pris om du har tur.

Att köpa en veteranbil är en stor investering, speciellt om den ska fraktas ända från USA. Det är alltså ett köp som du bör tänka igenom noggrant. Hör efter med andra som har köpt bilar vad de har för erfarenheter, jämför olika modeller och se vad marknaden har ett erbjuda. Slå inte till förrän du känner dig helt säker, annars är det bättre att vänta. Håll utkik på sidor för begagnade bilar och på motorforum. Åk på veteranträffar och se så många bilar som möjligt.