Motorsport i Sverige

Idag är tyvärr intresset för motorsport ganska svalt i Sverige och det har varit svårt för landet att få fram några framstående förare i vare sig rally eller Formel 1. Dock har Sverige en lång tradition av motorsport och har arrangerat flera mästerskap inom flera grenar. Till exmpel har det körts Formel 1 tävlingar både i Kristianstad, Karlskoga och Anderstorp.

Rally har alltid varit en populär sport i Sverige och det har anordnats massor av tävlingar genom åren. Kanske har du hört talas om det värmländska vinterrallyt som går av stapeln varje februari? Här var faktiskt de svenska förarna obesegrade ända fram till 1981 när finska Hannu Mikkola satte stop för sviten. Idag är dock intresset för rally ganska svalt i landet och det finns få tävlingar att åka på.

Standardvagnsracing

Något som också varit populärt i Sverige under en längre tid är standardvagnracing, vilket också har ett officiellt mästerskap. Detta kallades vid uppkomsten för Swedish Touring Car Championship men har numera slagits samman med det danska mästerskapet. Från och med 2019 går det under namnet Scandinavian Race League och kan ses bland annat i Anderstorp och Helsingborg.