Självkörande bilar

Självkörande bilar har det pratats om i några år nu och i princip alla stora biltillverkare håller på att utveckla sina egna självkörande modeller. Det har också gjort att företag som tidigare inte alls har förknippats med bilindustrin blivit involverade i processen. En av de stora aktörerna är Nvidia, som tillverkar de specialdesignade GPU:er som används för AI-beräkningar till de autonoma bilarnas navigationssystem. Bland annat använder sig Volvo av Nvidias system.

Fördelar med självkörande bilar

Fördelarna med bilar som kan köra sig själva är många. Rattfylleri blir ett minne blott och fortkörningar likaså. Att var och en ska äga sin egen bil, som ändå bara står parkerad 99 procent av tiden, kommer också förändras. Istället kommer man kunna nyttja tjänster där man kallar på en självkörande taxi som kör en till given destination. När man åker och storhandlar slipper man ödsla tid på att leta efter en ledig parkeringsplats, eftersom bilen kan göra det för egen maskin.

Än så länge måste dock bilarna köras manuellt och därför hör det mer till regeln än undantaget att varje hushåll äger minst en bil. Har man inte vad som krävs på kontot för att köpa en bil kan man försöka låna pengar med låg ränta eller välja en litet äldre årsmodell.